Στιγμιότυπο κατά το βερνίκωμα του έργου.

Βερνίκωμα του έργου “30 Μαρτίου 1814” – Charles Louis Muller

12:00 am – 12:00 am

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης, η ζωγραφική επιφάνεια καθαρίστηκε από τυχόν υπολείμματα συγκολλητικού υλικού και το έργο αφέθηκε να στεγνώσει τελείως οι συντηρητές της ΕΠΜΑΣ προχώρησαν στο βερνίκωμα του έργου.

Το βερνίκωμα του έργου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του εύχρηστου συστήματος ψεκασμού βαφής FinishControl 3500 που είναι κατάλληλο και για εφαρμογές FineFinish, όπως το βερνίκι. Το σύστημα ψεκασμού βαφής λειτουργεί με την τεχνολογία XVLP (Extra Volume Low Pressure), μια τεχνική ψεκασμού που βασίζεται στο HVLP (High Volume Low Pressure), αλλά με υψηλότερο ρυθμό ψεκασμού, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα λεπτό μοτίβο ψεκασμού. Εικόνα 1

Ο ψεκασμός πραγματοποιήθηκε όταν το έργο βρισκόταν σε οριζόντια θέση. Η ειδική γέφυρα που κατασκευάστηκε και μπορούσε να κινηθεί πάνω από το έργο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του βερνικώματος. Η εναπόθεση του βερνικιού έγινε ψεκάζοντας υπό γωνία πάνω στο έργο.

Για το βερνίκωμα του έργου χρησιμοποιήθηκαν βερνίκια σε υγρή μορφή της εταιρείας Talens. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τα βερνίκια Talens Mat 003 και Talens Glossy 003, τα οποία αναμείχθηκαν μεταξύ του και η αραίωσή τους έγινε με white spirit. Η αναλογία τους προκειμένου να επιτευχθεί ένα ημιμάτ αποτέλεσμα ήταν 2 μέρη Glossy, 1 μέρος Mat και 1 μέρος white spirit.

Η προετοιμασία του βερνικιού, ζύγιση και θέρμανση, έγιναν στον απαγωγό αερίων που διαθέτει το εργαστήριο συντήρησης της ΕΠΜΑΣ. Οι συντηρητές λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια του βερνικώματος φόρεσαν ολόσωμες φόρμες προστασίας TYVEK 3M 4510, μάσκες μισού προσώπου διπλές 3Μ 6200 με φίλτρα οργανικών ατμών 3Μ 6200 και πολυφίλτρα 3Μ 6051. Επίσης, φόρεσαν ειδικά γάντια και ειδικά γυαλιά προστασίας προκειμένου να προστατευτούν από το νέφος βερνικιού που δημιουργήθηκε στο χώρο κατά τη διάρκεια του βερνικώματος.

Μετά το στέγνωμα του πρώτου στρώματος βερνικιού, στο έργο περάστηκε και δεύτερο χέρι βερνικιού και αφέθηκε να στεγνώσει προκειμένου να μπορέσει το έργο να τυλιχτεί στον κύλινδρο μεταφοράς του.

Αισθητική αποκατάσταση

Μέρος της αισθητικής αποκατάστασης, κυρίως στον επάνω μέρος του έργου, πραγματοποιήθηκε (Εικόνες, 2 και 3) με τη χρήση βερνικοχρωμάτων (restauro varnish σωληνάρια των 20ml). H αισθητική αποκατάσταση του έργου θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί στο Εργαστήριο Ανοιχτής Θέασης που έχει διαμορφωθεί στο μόνιμο χώρο έκθεσης του έργου. Οι συντηρητές της ΕΠΜΑΣ, χρησιμοποιούν την Πλατφόρμα που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του “ΠΡΩΤΕΑ” και ολοκληρώνουν in situ την τελική φάση συντήρησης του έργου, την αισθητική αποκατάσταση, πολλές φορές μπροστά σε κοινό. Το τελικό βερνίκωμα του έργου θα γίνει με βερνίκι Talens Retouching σε μορφή spray και τη χρήση του φορητού απαγωγού.


Στιγμιότυπο κατά το βερνίκωμα του έργου.
Εικόνα 1. Στιγμιότυπο κατά το βερνίκωμα του έργου.
Πριν την αισθητική αποκατάσταση.
Εικόνα 2. Πριν την αισθητική αποκατάσταση.
Μετά την αισθητική αποκατάσταση.
Εικόνα 3. Μετά την αισθητική αποκατάσταση.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο