Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένες περιοχές όπου παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τις οδηγίες των συντηρητών της ΕΠΜΑΣ (εικόνα 1) και ενώ το έργο είχε πλέον αναρτηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Πινακοθήκης.
Στην εικόνα 2 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από περιοχή μελέτης με κεντρικούς χαρακτήρες δυο στρατιωτικούς, ο ένας εκτός των οποίων διακρίνεται να φέρει στην πλάτη του ένα τύμπανο. Στους ώμους αυτού του στρατιωτικού παρατηρούνται κάποια διακριτικά τα οποία πιθανόν φανερώνουν το βαθμό του. Η μελέτη με την ανακλαστογραφία υπερύθρου αποκαλύπτει ότι τα διακριτικά αυτά δεν υπάρχουν στο προσχέδιο του καλλιτέχνη για τον στρατιώτη που φέρει το τύμπανο. Αυτό πιθανόν να μαρτυρά ότι δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις του να ζωγραφίσει αυτά τα διακριτικά τα οποία ίσως δημιουργήθηκαν κατά την ολοκλήρωση του πίνακα.
Στην εικόνα 3 φαίνεται χαρακτηριστική σκηνή εναγκαλισμού μεταξύ ενός στρατιώτη και μιας κοπέλας. Πίσω από αυτούς τους δύο, μόλις διακρίνεται ένα κεφάλι ενός τρίτου ατόμου. Με την ανακλαστογραφία υπερύθρου διαπιστώνεται ότι το περίγραμμα αυτού του κεφαλιού εκτείνεται και κάτω από το κεφάλι της κοπέλας, γεγονός που δείχνει ότι ο ζωγράφος πιθανά είχε σχεδιάσει αρχικά ολόκληρο αυτό το κεφάλι και στη συνέχεια, πάνω από αυτό, σχεδίασε τα κεφάλια των δύο πρωταγωνιστών της σκηνής. Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν το περίγραμμα του κεφαλιού εκτείνεται και κάτω από το κεφάλι του στρατιώτη καθώς το λευκό του μαντηλιού του, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για λευκό του Μολύβδου, είναι ισχυρά ανακλαστικό ακόμα και στα υψηλότερα μήκη κύματος και δεν επιτρέπει στο φως να διαπεράσει αυτή τη χρωστική και να προβεί στον εντοπισμό πιθανών προσχεδίων κάτω από αυτήν.